Fotografie voor beginners

Fotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Maar wanneer je er net mee wilt beginnen, kan er een hoop tegelijk op je afkomen. In deze blogpost worden de basisregels voor het maken van mooie composities uitgelegd. Zeggen deze regels je nog helemaal niets? Geen zorgen! Benieuwd geworden naar de composities van fotografie? Lees dan snel verder!

Welke camera gebruik ik als beginner?

Wanneer je net pas begint met fotografie, is het niet nodig om een dure camera aan te schaffen. De meeste telefoons beschikken over een prima camera waar je best mooie foto’s mee kunt maken. Maar als je al wel een camera hebt gekocht, kun je deze natuurlijk ook gebruiken. De eerste tip voor fotografie is om heel veel te oefenen. Hierdoor leer je op een andere manier naar dingen kijken. Ga ook vooral naar buiten met je camera. Buiten is er genoeg moois te vinden om goede foto’s van te maken. Ook is het belangrijk om je camera goed te leren vasthouden zodat je geen wazige foto’s krijgt.

De regels voor compositie

Wanneer je veel oefent met de verschillende composities, kom je er vaak achter dat het ene er net even mooier uitziet op de foto dan het andere. De verschillende compositieregels waar je mee kunt oefenen zijn:

  • De regel van derden. Hierbij verdeel je je beeld in 9 gelijke vlakken. Hierdoor krijg je 4 snijpunten waar de lijnen elkaar kruisen. Wanneer je een foto maakt, zorg er dan voor dat het onderwerp zich goed bevindt op een van die 4 kruizen. Zo krijg je een spannendere compositie dan wanneer je het onderwerp in het midden zou plaatsen.
  • De gulden snede. Ook hier verdeel je het beeld in 9 vakken, maar het vak in het midden is een stuk kleiner. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een wiskundige som. Hierdoor bevinden de snijpunten zich ook op een ander punt. Het uitgangspunt is nog steeds om het onderwerp op een snijpunt te hebben.
  • De symmetrische compositie. Met een symmetrische compositie zijn de twee helften nagenoeg gelijk. Dit kan zowel horizontaal als verticaal zijn.
  • De kijkruimte. Deze regel heeft te maken met de kijkrichting waarnaar je onderwerp kijkt wanneer dit een mens of dier is. We willen graag zien waarnaartoe wordt gekeken. Dus zorg voor genoeg ruimte aan die kant van de foto. 

Print je mooiste resultaten

Het is belangrijk om ook trots te kunnen zijn op je eerste mooie foto’s. Print daarom je mooiste resultaten altijd uit. Dit kun je laten doen op speciaal fotopapier. Zorg ervoor dat de inkt printer goed vol zit en van goede kwaliteit is. Je toner kopen, kun je gemakkelijk online doen.