Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een gaming pc

Mag je graag gamen op een pc? Dan is het belangrijk dat je hier de juiste computer voor koopt. Niet iedere desktop of laptop is namelijk geschikt voor gamen. Gelukkig zijn er vandaag de dag allerlei speciale gaming pc’s te koop. Als je nog niet eerder zo’n computer gekocht hebt, weet je mogelijk niet waar je op moet letten. In dat geval koop je misschien lukraak een gaming pc. Wanneer je dit doet, bestaat de kans dat de computer niet aan jouw verwachtingen voldoet. Zonde, want je telt er immers een groot bedrag voor neer. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gaming pc.

1. Videokaart

Wie denkt dat iedere gaming pc hetzelfde is, heeft het mis. Zo zit niet in iedere computer dezelfde videokaart. Dit onderdeel kun je als het ware zien als het hart van een gaming pc. De visuele elementen die in spellen voorbijkomen, worden namelijk door deze kaart verwerkt. Kies je voor een videokaart van lage kwaliteit? Verwacht dan niet dat er een scherp beeld te zien is op jouw gaming monitor. Kies daarom liever voor een snelle videokaart. Beelden worden dan haarscherp weergeven op de monitor, waardoor gamen een stuk realistischer wordt. Een videokaart met 60 frames per seconden (fps)heeft de voorkeur. Vind je dit te duur? Kies dan voor een videokaart met minimaal 30 fps.

2. Processor

Als je op zoek bent naar een gaming pc, moet je niet alleen naar de videokaart kijken. Nee, want ook de processor speelt namelijk een belangrijke rol. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat games worden aangestuurd. Speel je bijvoorbeeld een game tegen de computer? Dan zorgt de processor ervoor dat de tegenstander bestuurd wordt. Bij een schietspel geeft de processor bovendien aan de videokaart weer dat je raak hebt geschoten. De videokaart zorgt er op zijn beurt voor dat het gevolg hiervan te zien is op de monitor, bijvoorbeeld in de vorm van een explosie. Kies altijd voor een computer met minimaal een Intel Core 5 processor als je ermee wilt gamen.

3. Werkgeheugen

Om te kunnen gamen met een computer, moet er ook voldoende werkgeheugen aanwezig zijn. Dit geheugen wordt uitgedrukt in RAM. Zie je een gaming pc met minder dan 8 GB RAM? Laat deze dan links liggen. Je hebt namelijk minimaal 8 GB RAM nodig om fatsoenlijk te kunnen gamen op een computer. Wie niet alleen wil gamen maar tegelijkertijd ook wil streamen, heeft minimaal 16 GB werkgeheugen nodig.

4. Harde schijf

Net als standaard computers beschikken ook gaming pc’s over een harde schijf (SSD). Bij een gaming pc zorgt dit onderdeel er onder meer voor dat games binnen de kortste keren geladen worden. Wil je de opstart- en laadtijden verder verkorten? Schaf dan een gaming pc aan met meerdere SSD’s. Het is in dat geval belangrijk dat de SSD’s zich in een zogeheten RAID-opstelling bevinden. Iedere SSD doet dan de helft van het werk, waardoor een gaming pc aanzienlijk sneller is.

5. Uiterlijk

De bovenstaande punten hebben stuk voor stuk betrekking op de binnenkant van een gaming pc. Toch is het ook niet verkeerd om naar de buitenkant te kijken. Het belangrijkste is dat de computer snel en goed werkt, maar een leuke uitstraling is ook niet verkeerd. Overweeg bijvoorbeeld een gaming pc met glazen zijwand en RGB-verlichting te kopen. Jouw computer ziet er in dat geval een stuk minder saai uit dan wanneer de kast volledig dicht is.