Van je hobby je werk maken? Zo doe je dat!

Wil je van je hobby je werk maken? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je dit wilt gaan aanpakken en hoe je uiteindelijk je hobby kan blijven uitvoeren (met plezier) maar er ook wat mee gaat verdienen. Uiteindelijk kan je natuurlijk van heel veel hobby’s je werk maken, maar we zien dat veel mensen uiteindelijk minder plezier beleven in hun hobby wanneer het daadwerkelijk werk is geworden. Het is daarom belangrijk om te blijven investeren in wat je echt leuk vindt. In deze blog geven we je een aantal voorbeelden en tips die je kunnen helpen! Benieuwd naar deze tips? Lees dan zeker verder, zodat ook jij wat extra kan verdienen (of wellicht later full-time) met je hobby!

Gebruik je skills

Waarschijnlijk ben je ergens goed in, aangezien je het leuk vindt om iets uit te voeren. Hobby’s zorgen niet alleen voor plezier maar ook voor ontwikkelingen van een skill. Denk bijvoorbeeld aan fotograferen en filmen. Veel mensen doen dit als hobby, maar zijn op een niveau waarmee je er ook wat aan kan verdienen! Wanneer je gaat opschalen is het slim om te kijken wat je nodig hebt. Ga je voor een compacte camera omdat je veel onderweg bent of ga je voor een full frame camera. Dit zijn afwegingen die je moet gaan maken. Het is ook slim om te kijken wat je het meeste gaat gebruiken wanneer je betaalde opdrachten gaat uitvoeren.

Luister vooral naar jezelf!

Dit is wat te veel mensen doen: luisteren naar wat anderen zeggen. Als je van je hobby je werk wilt maken, en dus je passie wilt volgen om voor inkomen te zorgen, is het vaak dat andere mensen je uitlachen of zeggen dat het onverstandig is. De persoon die dit zegt, is iemand naar wie je nooit zou moeten luisteren. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je het beste voor de baas kunt blijven werken, omdat dat een gevoel van veiligheid kan geven. Ik wil je meteen van deze illusie af laten komen: Zelfs je reguliere baan kan je nooit 100% zekerheid geven. Er is ook het verhaal van pensioenen. Blijf je werken tot we 67 jaar zijn? Is dit haalbaar voor jou? Alle onzekerheden. Laat je dus niet ontmoedigen door anderen. Geloof me, de meeste mensen denken of zeggen dat. Ze zeggen dit omdat ze niet beter weten. Omdat ze denken dat alles zo werkt. Het is juist goed om jezelf te ontdekken en een ander pad te bewandelen!