Webhosting: wat moet je weten?

Webhosting is een van de basistechnologieën van internet. Een website kan niet bestaan ​​zonder hosting. In het verleden gebruikten bedrijven hun eigen server om hun website te hosten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Websites worden in de cloud gehost. Dit is een netwerk van servers die voor een stabiele omgeving zorgt. Uiteindelijk is het doel om een ​​zo goed mogelijke kosten-batenbalans te krijgen. Als bedrijfseigenaar of marketing medewerker moet je over de basiskennis van webhosting beschikken. Hierdoor kunnen ze de beste webhost kiezen die bij hun problemen past.

Hoe werkt webhosting?

Een van de mogelijkheden binnen webhosting is een dedicated server. Je krijgt dan een volledige server tot jouw beschikking. De eigenaren van de servers worden hostingproviders genoemd. Ze bieden bedrijven aan om opslagruimte te huren of te kopen. Simpel gezegd, je moet weten dat wanneer je op internet surft, de pagina's van een website eruitzien als pagina's maar gemaakt zijn met code die in een programmeertaal zijn geschreven. Het is in je browser dat deze gecodeerde gegevens worden omgezet in afbeeldingen en teksten. Om vanuit een browser bereikbaar te zijn, moet deze code dus op een server gehost worden. Hoe minder websites op een server staan hoe sneller de site zal zijn. Dat is het voordeel van een dedicated server ten opzichte van shared hosting.

Soorten webhosting

Er bestaan ​​verschillende hostingoplossingen. Dit zijn shared hosting, dedicated hosting en VPS-hosting. Met gedeelde hosting kunnen gegevens van meerdere sites op één server worden gehost. Serverbronnen worden daarom gedeeld. Met dedicated hosting kunnen gegevens van een enkele site op een enkele server worden gehost. Hier zijn de bronnen van de server toegewezen aan een site. Wat betreft VPS-hosting, het bestaat uit het creëren van meerdere virtuele servers op één en dezelfde echte server. Serverbronnen worden vervolgens verdeeld over verschillende sites. De cloud is een vorm van hosting die tot doel heeft de gegevens van een site te hosten op meerdere servers die in een netwerk zijn verbonden.

Welke hosting voor je bedrijf kiezen?

Niet alle hostingprovers zijn hetzelfde. Als je de vorige regels goed hebt gelezen, zul je begrijpen dat de soorten hosting niet hetzelfde zijn. Afhankelijk van de behoeften van jouw site, zijn sommige meer geschikt dan andere. Shared hosting is bijvoorbeeld ideaal voor sites en een klein tot gemiddeld publiek. Dedicated hosting is zeer geschikt voor alle sites, vooral die met redelijk veel verkeer of zware toepassingen. Voor VPS-hosting is het perfect voor sites met een middelgroot tot groot publiek.